O nouă specie de gecko cu „ochi psihedelici” a fost identificată în Australia

Estimated read time 4 min read

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de șopârlă din genul de gecko cu coadă spinoasă Strophurus din zonele interioare din sudul Australiei de Vest.

Strophurus este un gen de șopârle din Diplodactylidae, o familie din ordinul Gekkota. Genul conține aproximativ 20 de specii recunoscute, toate endemice în Australia.

Cunoscute și sub numele de geckos cu coadă spinoasă sau cu dungi, sunt reptile nocturne mici, cu o lungime cuprinsă între 3,5 și 9 cm.

Toate speciile de Strophurus au un mecanism de apărare unic: posedă un set de glande caudale pe care le folosesc în situații de stres, secretă un lichid inofensiv și urât mirositor atunci când își contractă mușchii cozii.

Acest fluid este folosit pentru a descuraja păsările să-i atace. Au tendința de a avea mici spini sau tuberculi, în special pe coadă. Mai multe specii au spini mici deasupra ochilor lor foarte distincți.

„Facem o descoperire neașteptată a unei specii criptice atribuite anterior lui Strophurus assimilis în timpul unei investigații pe scară largă a variației genetice în cadrul genului”, a declarat Dr. Ross Sadlier de la Institutul de Cercetare al Muzeului Australian și colegii săi.

Denumită Strophurus spinula (denumirea comună este gecko cu coadă mai mică de spin), noua specie are o lungime de 6,1 cm.

„Se poate distinge de alți membri al genului printr-o combinație de mai multe caractere, cum ar fi un rând relativ drept și discontinuu de tuberculi unicolori măriți de-a lungul marginii dorsolaterale a corpului; și o coadă cu un singur rând de spini unicolori măriți de o parte și de alta a cozii originale”, au declarat cercetătorii. Strophurus spinula se găsește în mare parte în regiunea forestieră sudică din Australia de Vest.

„Cea mai mare parte a distribuției lui Strophurus spinula se află în partea sudică a pădurilor de mulga ( Acacia aneura ) din Australia de Vest, extinzându-se periferic în tipurile de vegetație adiacente din sudul arealului său”, au spus autorii.

„Distribuția sa se suprapune în mare măsură cu Strophurus strophurus , deși acesta din urmă este mai răspândit, și într-o măsură mai mică în partea de est a arealului său cu Strophurus wellingtonae.” Descoperirea este raportată într-un articol din Records of the Western Australian Museum.

În lipsa unui acord scris, puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizați sursa și dacă inserați vizibil linkul articolului.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe WorldNews24.net / Telegram /  Google News

Citește și....

De același autor